15
Feb
SUMMERBODY! WANNEER START IK?
Door: Jason Seur EMS Training
Heb jij zomerdoelen?
Ben je al begonnen om ze te behalen of stel ze je ze nog even uit? Uitstellen? Is dit wel zo slim?
De maand januari zit er al een tijdje op en we zijn inmiddels al bij de 2e maand van dit jaar.
De tijd lijkt soms zo snel te gaan. Het einde van het voorgaande jaar is voor menig mens een moment van reflectie; wat heb ik dit jaar gedaan/bereikt en wat wil ik komend jaar doen/bereiken? Vaak beginnen we dan in januari of februari met in shape komen. Paar keer per week sporten, letten op onze voeding, noem het maar
op. Het kan ook voorkomen dat we later beginnen en er van uit gaan dat we later beginnen en er van uit gaan
dat we binnen een paar weken de ideale summerbody hebben. Helaas werkt dat niet altijd zo.
Hoe lang duurt het nou eigenlijk voor je een beetje zo een fit lichaam hebt? Laat ik eerst zeggen, deels heeft te maken met je genen. Daarnaast is hormoonbalans belangrijk. Deze twee samen bepalen in grote lijnen waar je als eerste vet verliest en spieren aanzet. Voor de één kan het makkelijker/sneller gaan dan de ander. Daarnaast zijn er nog wat externe factoren, denk hierbij aan:
- Hoe vaak ga je sporten, hoe intens, wat voor type sport? Krachttraining verbrandt misschien dan niet superveel calorieën in een sessie, maar zal wel bijdragen aan het verhogen van je basale stofwisseling en daarmee een langdurig resultaat geven (Aristizabal, 2015)
- Hoe is je voeding? Stem je dit af op je training of laat je dit zoals het is. Wat meer groente, wat meer eiwitten, wat meer goede vetten en wat minder (verborgen)suiker? En ben je daarbij wel helemaal eerlijk tegen jezelf of zie je wel eens dingen door de vingers.
- Hoe is je balans tussen werk/ontspanning/slaap? Dit wordt vaak over het hoofd gezien. Deze factoren hebben veel invloed op hormoonbalans. Als je continu maar aan staat, dan zit je lichaam alleen maar hoog in de adrenaline en andere stresshormonen zoals cortisol. Dit kan invloed hebben op de kwaliteit van je slaap, waardoor je mogelijk meer ghreline aanmaakt en daardoor meer wilt eten. Niet te vergeten dat je lichaam zich herstelt terwijl je slaapt. Die hersteltijd heeft je lichaam nodig van het sporten. (Niet te vergeten dat je lichaam ook hersteltijd nodig heeft van het sporten.) Dus als je dat je lichaam niet geeft, kan dit het proces van "in shape" komen verhinderen.
Dit zijn wat factoren om rekening mee te houden. Hoe lang duurt het dan, on average, om jouw zomerdoel te bereiken? (spieren op te bouwen en daarmee vet te verliezen?) Heel simpel gezegd, dit staat niet zwart op wit. Wat we wel weten is dat er een soort van dwang nodig is voor je lichaam om zich aan te passen. Dat houdt in dat je voor een langere periode een stimulans herhaaldelijk moet toedienen, in dit geval een trainingsprikkel. Bij het meermaals aanbieden van de prikkel over een langere periode zal je lichaam veranderen en geniet je van een duurzaam resultaat, door bijvoorbeeld meer spierweefsel aan te maken (Damas, 2017).
Wil je graag extra trainingstips om nog sneller in shape te komen? Aarzel niet en spreek me aan in de studio.
Gezien spierweefsel een kleinere omvang heeft in vergelijk met vetweefsel zal je er ook slanker, of in de volksmond, strakker uit zien. Zoals eerder benoemt, kan het regelmatig doen van krachttraining, in jouw geval EMS training, je basale metabolisme (stofwisseling) in rust doen toenemen. Niet te vergeten dat je na elke training ook een toename van de caloriebehoefte hebt tot 25% voor herstelprocessen (Westcott, 2012).
Begin dan ruim van te voren
Stel waar nodig je voeding en leeftyle wat bij. Plan je EMS trainingen periodiek, show up en ga er voor! Houd rekening met Ups and Downs. Maar geef nooit op!
Bibliografie
Aristizabal, F. V. (2015, juli). Effect of resistance training on resting metabolic rate and its estimation by a dual-energy X-ray absorptiometry metabolic map. European Journal of clinical nutrition.
Damas, L. U. (2017, december 16). The development of skeletal muscle hypertrophy through resistance. European Journal of Applied Physiology.
Westcott, W. (2012, augustus). Effects of Strength Training on Health. Current Sports Medicine Reports, pp. 209-216.